top of page
  • fransescaquartey

SEPTEMBER 2023

Uppdaterat: 22 mars

Häromkvällen var jag konferencier på Ganneviksstipendiets utdelning på Hörsalen på Kulturhuset Stockholms Stadsteater.


Vilken fin kväll det blev! Jag kände mig helt rörd av alla stipendiater och kvällens konstnärliga inslag!Vem var då Per Gannevik?


Per Gannevik (1931–2011), var en framgångsrik affärsmannen från Jönköping som utvecklade ett starkt intresse för konst och konstnärer. Under 70-talet byggde han upp en betydande konstsamling med verk av modernister som Sven X:et Erixson, Vera Nilsson och Bror Hjorth. En samling som han senare donerade till Jönköpings läns konstförening.

Vid sin bortgång 2011 hade han testamenterat stora delar av sin förmögenhet till bl.a. Kungliga Operan och Stockholms dramatiska högskola. Merparten gick dock till Konstnärsnämnden, vars styrelse jag sitter i, och som sedan 2013 årligen delar ut stipendier på 500 000 kronor till framstående konstnärer i Sverige.

Att se alla dessa glada och stolta konstnärer vad helt underbart! Jag önskar att fler ville göra som Per Gannevik och stödja våra fantastiska konstnärer.


Det var också en förnyad insikt om kulturens kraft och betydelse för hela vårt land. Jag säger därför länge leve kulturen och länge leve Per Gannevik!9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page